Каква е разликата между среброто и бялото злато?

Каква е разликата между среброто и бялото злато?
1 юли 2019

Ако се чудите каква е разликата между среброто и бялото злато, прочетете статията. На пръв поглед едва ли ще видите разлика, Двата материали са доста сходни, но това е само привидно. И бялото злато и среброто имат предимства и недостатъци, които трябва да се знаят, за да наклонят везните към покупка на едното или другото.

Бяло злато е смес от чисто жълто злато и други бели метали, които му придават блестящ бял вид, подобен на среброто. Много често при бижутата от бяло злато има покритие от  родий, като целта на родия да засили блясъка. Всеки знае, че среброто трябва да се полира, тъй като то потъмнява. Бялото злато, благодарение на родия не потъмнява и разбира се няма нужда от полиране.  Много купувачи избират сребро, защото в интерес на истината, то е доста по-евтино.

От какво е направено среброто?

Среброто е лъскав, бял благороден метал, който често се смесва с мед при изработването на бижута. Смесването на чисто сребро с други материали дава дава гаранция, че бижуто няма да е прекалено твърдо при обработката му. Среброто е най-евтиния благороден метал. За да сте сигурно, че купувате сребро, огледайте бижутата за печат 925, което означава 92.5% чисто сребро и 7.5% други метали.

От какво е направено бялото злато?

Бялото злато се създава чрез комбиниране на чисто злато и бял метал като никел или паладий, при което се получава уникалния блясък. Много хора имат притеснения относно това дали продуктите от бяло злато или сребро съдържат никел, тъй като това е общ източник на чувствителност. Много хора имат алергия към този метал. При носенето на бижута с никел могат да се появят алергични реакции, като обриви, дразнене на кожата и др. По принцип никелът вече е забранен за употреба в бижутерията. Когато купувате бижута, изискайте от продавача сертификат за липса на никел. Всеки уважаващ себе си бижутериен магазн трябва да го има. В последно време бижутата от бяло злато имат покритие от родий, което дава допълнителен бласък и предпазва украшенията от потъмняване. Лошото е, че родиевото покритие трябва да се подновява периодично на две години.

Как да разбера разликата между сребро и бяло злато:

 

Сребро

Бяло злато

Има лъскава  повърхност.

Има красив огледален бял блясък, от неговото родиево покритие.

Значително по-ниска цена от бялото злато.

Счита се за инвестиция, тъй като е много висококачествен и устойчив на щети материал.

Среброто е по-меко от бялото злато и променя формата си с времето

Има по-трайно, твърдо покритие, което може да държи по-сложни детайли.

Среброто потъмнява от носене и трябва да се полира, за да бъде бляскаво и лъскаво.

Дълго време остава блестящо, но на всеки две години се нуждае от презареждане с родий

Какво да купя бяло злато или сребро?

Една от най-големите разлики, при избора на  бяло злато или сребро, е цената. Среброто е много по-евтин материал, а и е доста красиво.  Бялото злато струва $ 23,86 за грам, докато среброто струва само $ 0,59 за грам. Така че, когато правите трудното решение дали да купите бяло злато или сребро, цената определено е основен решаващ фактор за повечето хора. Но, има вариант да купите бужута от бяло злато на доста по-ниска цена от онлайн бижутерия gsjewelry.bg. Става въпрос за имитационна бижутерия, с покритие от бяло злато. Цените са между 15 и 45 лв. за бройка – колиета, обеци, гривни, комплекти бижута. Можете да имате дълго време подобни красиви бижута, ако спазвате едно правило – да не ги мокрите.