Искате да си купите сребърен пръстен, но не знаете вашият точен размер ?

Искате да си купите сребърен пръстен, но не знаете вашият точен размер ?

По-долу е даден метод, който ще ви позволи бързо и надеждно да разберете размера на сребърния пръстен, от който се нуждаете. 

Размер на пръстена – диаметърът на отвора му в милиметри. 

Добре е да знаете: Обикновено разликата в размера е 0,5 мм – т.е. размерът е се посочва като 16,0; 16.5 и т.н.

Диаметър  – линия, свързваща две противоположни точки на окръжност и минаваща през нейния център. Тя е равна на обиколката, разделена на математическото число Пи  (Пи е приблизително 3,14).

Най-лесният начин да разберете кой размер на пръстена ви е необходим за определен пръст е да отидете до най-близкия ювелирен магазин и да поискате да измерите пръста си. Във всяка бижутерия има специални шаблони за определяне размера на пръстите. 

Ако нямате време да отидете в ювелирен магазин, тогава можете да определите размерът на пръста си и респективно пръстенът, който ви подхожда у дома. Има много начини да направите това. Нека дадем пример за един от тях. 

Внимание! Всички „домашни“ методи, разбира се, не са точни. Възможни са различни грешки. Следователно ние не носим отговорност за определянето на точността на размера на пръстена ви. 

Трябва да  запомните, че накитът трябва да премине през ставата на пръста ви. Не забравяйте да вземете това предвид при определяне на размера у дома.

Също така имайте предвид, че размерът на пръстите се променя в зависимост от околната температура и влажност, и времето на деня. Оптималното време за мерене е обяд. Времето – ниска влажност и би било добре ако не е горещо. 

Определяне на размера на пръстена с помощта на конец 

Ще ви трябва: доста плътен конец (примерно конец, който се използва за плетене на салфетки), за предпочитане – памучен. С приблизителна дължина 50 см – така че да е удобно да се правят измервания.

Стъпка 1.

Вземете конеца, внимателно го навийте 5 пъти на пръста, който искате да премерите (ширината на усукването между всички 5 завъртания трябва да бъде около 3-6 мм). Не е нужно да го омотавате здраво, но конецът все пак трябва да е плътно притиснат към пръста ви.

Стъпка 2.

След като сте го увили около пръста си, срещнете двата края на конеца (без да го размотавате) и ги изрежете едновременно с остри ножици. Или просто бележете пресечната точка на краищата на нишката с химикалка или маркер. Развийте конеца и го изрежете по маркировките.

Стъпка 3.

Измерете дължината на нишката, която сте отрязали, с линийка или рулетка. Разделете получената дължина в милиметри на 15,7. Получената стойност е обиколката на пръстена за пръста, който сте измерили.

Полученият размер трябва да бъде закръглен до половин милиметър. Така че размерът 17.1-17.2 трябва да бъде закръглен до 17.0, размерът 17.3-17.4 до 17.5 и съответно размерът 17.6-17.7 трябва да бъде закръглен до 17.5, а размерът 17.8-17.9 до 18.0.