Как да почистите позлатено сребро в домашни условия

Как да почистите позлатено сребро в домашни условия

Позлатените бижута винаги са били популярни. Изглеждат доста луксозно и елегантно, и в същото време са много по-евтини от златните изделия. Но като всяко ценно украшение, позлатеното сребро изисква внимателна поддръжка.

Ако забележите, че върху любимите ви пръстени и верижки е започнало да се появява тъмно покритие, това е знак, че бижуто трябва да се почисти. Има различни методи за почистване на позлатено сребро, но не всички от тях са надеждни и безопасни за вашите накити.

По-надолу екипът на GSjewelry ще сподели с вас изпробвани начини за бързо и сигурно почистване на позлатено сребро у дома.

Характеристики при почистването на позлатено сребро

Добре е да подходите умно когато започвате. Не всички средства ще действат така както очаквате, дори е възможно някои да увредят тънкото покритие от злато.

Затова ние от GSjewelry щателно ще подберем и ще ви изброим методи, подходящи за почистване на сребро или злато. А за да не повредите златното покритие е добре да подготвите изделията преди почистване.

 • Вземете спирт или терпентин и мека кърпа (можете да използвате велур, вълна или фланела. Тези материали нежно премахват петна от повърхността и придават блясък на метала). 
 • Намокряте кърпата в спирта и внимателно отстранявате мръсотията и праха от повърхността на позлатеното сребро.
 • Едва след това можете да пристъпите непосредствено към почистването на бижутата.

Средства за почистване

Преди да почистите позлатените сребърни предмети, трябва да изберете самия почистващ препарат. За такива вещи са подходящи изключително меки, съвместими с позлата съединения, които няма да повредят или надраскат тънкия повърхностен слой злато. Затова незабавно изключвате всички абразивни продукти.

За почистване на позлатено сребро можете да използвате както професионални почистващи препарати, така и изпитани във времето народни рецепти.

Ако желаете да отстраните малко петно ​​- леко намокрете продукта и нанесете паста за зъби по цялата повърхност и избършете с кърпа без власинки. При този метод не се препоръчва използването дори на мека четка за зъби, тъй като може да остави микро-драскотини по златното покритие. Платът от велур или фланела е чудесна алтернатива на четката. 

Жълтък от яйце ще ви помогне да върнете сиянието и блясъка на вашите сребърни бижута. За целта разбийте добре жълтъка и пристъпете към почистването. Използвайте мека гъба или кърпа без власинки. И за да усилите ефекта, можете да смесите жълтъка с желирана вода (разтвор на хипохлорит и натриев хлорид).

Или можете да използвате белтък вместо жълтък. Разбийте белтъка и добавете ½ с.л. лъжици белина, нанесете продукта върху памучен тампон или кърпа и избършете любимите си пръстени и обеци. Изплакнете останалия белтък и избършете. Готово – вашите сребърни бижута блестят точно както в първия ден на покупката.

Освен народните рецепти има и професионални средства, които са създадени специално за почистване на позлатено сребро. Те могат да бъдат закупени в почти всеки магазин за бижута, въпреки че цената може да бъде доста висока. Като цяло, когато избирате продукт, внимателно прочетете инструкциите, трябва да сте сигурни дали е подходящ за позлатени продукти, ако е необходимо се консултирайте със специалист.

Но нека се върнем към народните рецепти. Вярвате или не, с помощта на захар можете не само да почистите сложни замърсявания от вашите вещи, но и да възстановите блясъка. Освен това е един от най-безопасните и ефективни начини за почистване на позлатени предмети.

Първо, обезмаслете позлатеното украшение със спирт.

 • След това вземете 2 супени лъжици захар и разбъркайте в чаша топла вода. 
 • Поставете накитите вътре в чашата и оставете за няколко часа (от 3 до 10). 
 • След това изплакнете с течаща вода и подсушете с хартиена кърпа.

Добър вариант също така е да вземете тъмна бира. Изсипете в чаша, поставете там позлатеният предмет, оставете го за 30-40 минути. Извадете, изплакнете и подсушете. Готово. Но не забравяйте, че само плитките повърхностни замърсявания могат да бъдат коригирани с бира.

Содата е универсален почистващ препарат. За позлатено сребро също може да бъде полезна, ако следвате препоръките на GSjewelry.

 • Разредете содения разтвор както следва: 2 супени лъжици. л сода на 1 л гореща вода. 
 • Поставете украшенията в него и оставете за 30 минути (труднодостъпните места можете допълнително да поизтъркате с мека кърпа или памучен тампон). 
 • Изплакнете с обикновена вода и изсушете сребърните бижута. 

А сега какво НЕ БИВА да правите:

 • Да търкате позлатените предмети със суха сода.
 • Да се опитвате да чистите бижута с камъни или богато украсен дизайн. 

Сухата сода бикарбонат може да повреди покритието или да остане като бяло наслоение в труднодостъпните места на продукта.

Амонякът е добро средство за почистване на силни замърсявания и премахване на зелена плака. Можете да го използвате като забъркате сапунен разтвор и добавете към него 7-10 капки амоняк. Оставете позлатените предмети в получената течност за 1-2 часа. 

Ако искате да ускорите малко процеса, смесете топла вода и амоняк в съотношение 1: 1 в чаша и поставете накитите в тях за 15-20 минути.

При почистване с разтвор на амоняк е необходимо точно да се спазва времето за накисване на бижутата. Ако се удължи, позлатата може да се развали.

Виненият оцет ще помогне да се отървете от окисляванията бързо и без да уврежда златната повърхност. Просто накиснете памучен тампон или кърпа във винен оцет и избършете обеците или приборите за хранене.

Обикновената вода и сапунът могат да премахнат праха и упоритите замърсявания от позлатата и да възвърнат блясъка. Добавете една чаена лъжичка течен сапун към топла вода (може да настържете твърд сапун и да разбъркате получените стърготини във вода). След това просто накиснете предметите в тази вода за 20-30 минути. Накрая изплакнете под чешмата и избършете.

Водородният пероксид ефективно почиства както златните, така и сребърните и позлатените предмети. Но не и самичък. За бърз и качествен резултат добавете 1 с.л. л амоняк и 2 супени лъжици водороден прекис. Оставете позлатеното сребро в този разтвор за 20-30 минути. След това – всичко е както винаги: изплакнете, избършете, полирайте.

Спиртът и терпентинът се използват както за предварително почистване на позлатено сребро, така и за предотвратяване и премахване на светла плака и потъмняване. Просто накиснете мека кърпа в разтвор на спирт или терпентин и избършете бижутата (без да прилагате натиск). 

Ако жеаете да почистите позлатените сребърни бижута със скъпоценни вложки, трябва да подходите още по-внимателно. Много методи просто не са подходящи за почистване на изделия с камъни. Например, содата за хляб може да потъмни камъка, а накисването във всеки разтвор (дори и сапунена вода) може да повреди мястото на закрепване. Единственият вариант е по-често да бършете бижутата с инкрустирани камъни, или да използвате професионални средства и препарати. 

За да не загубят любимите ви позлатени бижута първоначалната си яркост и блясък, третирайте ги внимателно и ги съхранявайте правилно. 

– Отстранете пръстените, докато миете ръцете си и когато нанасяте козметика върху кожата си. 

– Не носете позлатени накити, когато сте на фитнес, не ги носете под душа или в сауната. 

– Избърсвайте сребърните украшения с мека кърпа след всяко носене.

     – Съхранявайте бижутата в кутия за бижута, далеч от пряка слънчева светлина. 

Следвайте тези прости правила и вашите сребърни бижута ще ви радват дълго време.