Как и с какво да почистите сребърна верижка в домашни условия

Как и с какво да почистите сребърна верижка в домашни условия

Трудно е да не обичаш сребърните украшения. Изискани, с уникално излъчване и подходящи за всеки гардероб – за това се ценят сребърните верижки, гривни и пръстени.

Но въпреки това много от нас пренебрегват този благороден метал по една проста причина – почерняването. Разбира се, жалко е, когато любимата ви сребърна верижка бързо потъмнее и загуби елегантния си блясък. В резултат на това бижуто се захвърля във възможно най-далечната кутия и се изважда само в моменти на носталгия по миналото великолепие и блясък. И, за съжаление, малко хора се питат как могат да почистят сребърна верижка.

Но напразно.

Да, среброто е своенравен метал и с годините проявява тази си черта. Прах, мръсотия, примеси от козметика и дори въздух – всички тези неща съвместно могат да нанесат значителна вреда на външния вид на сребърните бижута. Но това не е фатално. Грижата за среброто не е по-трудна от миенето на чинии. Просто трябва внимателно да прочетете тази статия на GSjewelry и да използвате нашите съвети на практика.

Нека ви обясним как да почистите сребърна верижка у дома просто и ефективно.

Защо потъмнява сребърната верижка? Има няколко основателни причини, поради които този благороден метал става черен.

 • Една от тях е въздухът. Да, металът се окислява под въздействието на въздуха, или по-скоро на сероводорода, който присъства в него. И колкото повече от него има във въздуха, толкова по-бързо среброто ще почернее. Това е особено актуално за страни с влажен климат.
 • Козметика и битова химия. Те също могат да бъдат причина за потъмняването на сребърните предмети. Дори и най-натуралният крем, който нанесете върху тялото си, може да реагира със среброто и да причини почерняване.
 • Човешката пот е друга причина за появата на тъмна плака. Виновни за това са солите, съдържащи се в човешката пот, които окисляват метала.
 • И още една, не по-малко важна причина е неправилното съхранение. Твърде влажно място или пък в прекалена близост до други метали и вещества.

Хубаво е, когато разберете причината за потъмняването на сребърното изделие. Това ще улесни почистването му и ще предотврати бъдеща чернота. Ако не, не се обезкуражавайте, много често всички горепосочени причини заедно влияят на потъмняването на метала. И в този случай трябва ясно да разберете как да почистите среброто у дома от налепи и плака.

Няма да е трудно сами да почистите сребърната верижка с помощта на онези продукти, които със сигурност ще се намерят във всяка къщата. Но има няколко нюанса:

 • Ще ви трябва мека четка с фин косъм, за да почистите труднодостъпните места. Тъй като верижката няма твърда структура и се състои от множество звена и преплитания, не можете да се справите без четка.
 • Ако сребърната верига има твърде богато украсена и сложна плетка или е инкрустирана със скъпоценни камъни, тогава е по-добре да използвате специални почистващи препарати или да я занесете на бижутер.

В останалите случаи ви предлагаме да прочетете съветите на GSjewelry и да почистите сребърната верижка с домашни методи.

Как бързо да почистите сребърната си верижка с домашни методи?

Изборът на народни методи за почистване на сребро е много обширен. Ние от GSjewelry подбрахме някои от най-ефективните средства. Но бъдете внимателни, когато почиствате сребърни предмети у дома. Спазвайте пропорциите и времето на задържане и, разбира се, предпазните мерки.

Паста за зъби. Пастата за зъби е стар метод, който е доста популярен сред повечето домакини. Лесен за използване и ефективен начин за премахване на чернотата от среброто. Той е идеалното решение за тези, които искат да върнат предишния блясък на любимата си верижка.

Ще ви трябва малко хомогенна паста за зъби, тоест без абразивни частици, мека четка за зъби и кърпа без власинки. Нанесете малко количество паста с четка върху верижката и изтъркайте добре. След това изплакнете с вода и подсушете с кърпа без власинки.

Амоняк. Ако можете да понасяте миризмата на амоняк, опитайте този метод. 

 • 1 чаена лъжичка амоняк; 
 • 0,5 литра обикновена вода; 
 • салфетка от плат; 
 • 30 минути време.

Пригответе всичко това, смесете течностите и потопете сребърното изделие в получения разтвор. Оставете за половин час, след което изплакнете добре. Полирайте украшението си с платнена салфетка.

Ако замърсяването не е прекалено мащабно, тогава този метод може да бъде опростен. Само леко намокрете кърпа в амоняк и изтъркайте украшението с нея. Резултатът е блестящо сребърно бижу.

Натрошен тебешир. Изненадващо, прахът от креда е един удачен начин за почистване на сребърна верижка. Ще има една задача – да надробите добре тебешира. Колкото по-ситен е, толкова по-добре.

 • Смесете получения прах с малко вода, докато се образува субстанция подобна на каша.
 •  Разстелете сместа на дебел слой равномерно върху сребърната верижка. 
 • Вземете накита в едната ръка и покрийте с другата. Разтрийте украшението с ръце. Изплакнете частиците тебешир със силна струя вода.

Ако мръсотията е напластена, опитайте да използвате четка с фин косъм.

Зехтин. Зехтинът ефективно премахва белезникави налепи и леки замърсявания по бижутата. За да постигнете най-добрият резултат, трябва да използвате нерафиниран зехтин с присъщия му зеленикав оттенък. По-ефективно премахва заседналия прах и мръсотия.

Накиснете мека гъба в зехтин и изтъркайте верижката с нея. След това –  изплакнете първо в сапунена вода, след това в течаща вода. И едва накрая избършете добре със суха кърпа.

Сода за хляб и лимонов сок.  Содата бикарбонат и лимоновият сок са добър стар метод за почистване на сребърна верижка. Рецептата е проста. 

 • Направете содена каша. За целта смесете сода за хляб с малко вода, за да образувате гъста субстанция.
 •  Натрийте сребърното изделие с получената каша. 
 • Изплакнете обилно под силна водна струя. 
 • Полирайте до силен блясък с фланелен плат.

Лимоновият сок също помага срещу почерняване и дебела плака. Просто трябва да натопите сребърната верижка в лимонов сок и да я оставите в него за 15-20 минути. Блясъкът и сиянието са гарантирани.

Оцет. Още един чудесен начин да върнете оригиналният вид на любимото си бижу. Алгоритъмът на действията е прост:

 • Среброто се поставя в разтвор на оцетна киселина (6-9%) за 60-90 минути;
 •  Следва изплакване в течаща вода;
 •  И след това полиране с парче мек плат.

За по-голям ефект можете да добавите сода за хляб към оцета (2-3 супени лъжици за половин чаша оцет).

Но наблюдавайте внимателно времето, не можете да оставяте бижута за повече от 2 часа в киселинни разтвори.

Фолио. Също много ефективен начин за премахване на черна плака от сребърни верижки. Ще имате нужда от:

 • Алуминиево фолио; 
 • Малък съд за варене; 
 • Сода бикарбонат – 2 чаени лъжички

Поставете фолиото на дъното на тенджера, поставете сребърната верижка върху него. Залейте всичко това с разтвор на сода (2 супени лъжици на 1 литър вода). След като поври 5 минути, оставете изделието във водата за още 10-15 минути. Едва след това извадете, изплакнете и избършете с кърпа за да придадете блясък.

Картофи. Стар народен метод за почистване на сребърни предмети са картофите. Суровите картофи се настъргват на ситно и се смесват с малко вода, за да се получи гъста маса. Поставете среброто вътре и оставете да престои 15 минути. След това избършете добре с фланелен плат. Не е необходимо да се изплаква с вода. Можете да използвате и картофен бульон за почистване на почернелите верижки. На дъното на малка тенджера сложете алуминиево фолио, върху него поставете сребърното украшение. Изсипете целия картофен бульон отгоре и варете около 10 мин. След това изплакнете с вода и избършете със суха кърпа.

Физиологичен разтвор. Физиологичният разтвор не е подходящ за всички видове бижута. Например, за изделия с инкрустирани камъни е по-добре да не го използвате, за да избегнете появата на белезникав налеп. За прости, семпли верижки този метод е добър. Всичко, което трябва да направите, е обикновен физиологичен разтвор. За чаша вода 1 супена лъжица сол. Важно уточнение: първо трябва да сварите водата и след това да добавите сол. Едва след това поставете сребърната верижка в разтвора и оставете, докато водата изстине напълно. Изплакнете обилно с вода и подсушете с кърпа.

Прах за пране. Прахът за пране също трябва да се избира внимателно. Днешните прахове често съдържат много абразивни частици, които могат да повредят повърхността на любимите ви бижута. И тогава нито един метод на почистване няма да върне предишния им вид. Затова никога не използваме прах за пране без да добавим и мъничко вода.

В най-добрия случай можете да направите каша от прах – добавете малко вода и нанесете върху украшението, като нежно масажирате с пръсти. Или можете да приготвите прахообразен разтвор – добавете малко количество прах за пране към топла вода, разбъркайте, докато се образува пяна. След това сложете там среброто и оставете за 30-60 минути. Този метод обаче е подходящ за премахване на леки налепи и потъмняване, и е малко вероятно да се справи с упоритите замърсявания.

Сребърни верижки със златно покритие 

При позлатените верижки методите за почистване ще бъдат сходни, но не всички ще работят еднакво добре. Например, амонякът и сапунената вода са чудесни за премахване на тъмни отлагания от позлатени предмети. Но не се препоръчва използването на продукти с абразивни частици, дори и да са ситни. Златният слой е доста тънък при такива бижута и затова е лесно да го повредите. Трябва да бъдете внимателни с такива продукти и редовно да ги миете в сапунена вода или да ги избърсвате със салфетка, напоена с амоняк. Също така е важно да ги полирате с филцов парцал или фланела.

Къде да съхранявате вашите сребърни накити и как да ги предпазите от почерняване

Нищо няма да е ефективно, ако продължавате да съхранявате неправилно сребърните си бижута.

 • Първо, винаги сваляйте сребърните верижки, когато спортувате или почиствате къщата, както и когато ходите на сауна или басейн.
 • Второ, нанасяйте кремове и лосиони за тяло само след като свалите верижката от шията.
 • Трето, съхранявайте на сухо и тъмно място, отделно от лекарства и храна. В долната част на кутията можете да поставите фолио и едва върху него сложете сребърните бижута. Или поставете украшенията във фланелени торбички.
 • И не на последно място, не забравяйте редовно да миете сребърните си верижки, пръстени и обеци със сапунена вода. Правете тази процедура поне веднъж на 2-3 месеца и вашите бижута винаги ще ви радват с блясък и сияние.