Обеци – разновидности и класификация

Обеци – разновидности и класификация

Обеците се считат за най-оригиналните бижута. Жените ги обичат наистина много. В крайна сметка обеците са тези, които придават изтънченост и привлекателност на лицето. А широката гама от тези продукти помага за промяна на стила и създаване на различен външен вид.

Обеците са тези, които се правят по двойки, за разлика от всички други бижута. И това предполага, че всеки елемент от тази двойка трябва да бъде подобен един на друг, те трябва да имат абсолютно еднакъв външен вид, размер, украса, тегло, модел и други характеристики. Обеците се произвеждат от напълно различни материали, които могат да бъдат злато, сребро, платина, бронз, титан и много други. Също така често можете да намерите в едно бижу смес от различни материали, като сребърни обеци със златни инкрустации. Ако говорим за украса на обеци, то тя често се прави от напълно различни материали, като порцелан, камъни, както изкуствени, така и естествени, кост, пластмаса, стъкло и много други.

Разновидности на обеците

Има модерни видове обеци с комбинирано закопчаване. Те имат винтче, което се пъха в пробитото ухо, но освен това имат и скоба, прикрепяща допълнително обецата ако е по-масивна.

Много разпространен вид са и посетите, наричани още и карамфили. Те се закрепват с помощта на щифт назоваван също и „пеперуда“.  

Най-често такива обеци са украсени с емайл, гравировка или камъни. Тези обеци са неподвижни. Представляват главен декоративен елемент заобиколен от рамка. Обеците във форма на окръжност, както и тези с висулки най-често се закопчават с лостче. Закопчаването клипс не изисква пробиване на ухото. То представлява вид щипка със стопер.

Най-важните детайли на обеците са типът закопчаване, основата, инкрустациите, висулките и кантовете. Основни изисквания за закопчаването са: неговата издръжливост и надеждност, както и леснина на закрепване и разкопчаване.

Има голямо разнообразие от обеци с различни видове закопчалки, декоративни елементи и методи на използване, които зависят от украшенията, техният дизайн и форма.

Самите обеци са много разнообразни и е много трудно да се класифицират.

Що се отнася до стила на обеците, те могат да бъдат разделени на няколко вида. Например има геометрични фигури за обеци като кръгове, ромбове, триъгълници, звезди и много други. Капковидни обеци, често украсявани с перли. Има и обеци под формата на пръстени, на полилеи, на цветя и много други.

Всяка жена, разчитайки на собствения си вкус, може да избере за себе си онези, които според нея ще и донесат чар и красота.