Сребро и злато – оригинално съчетание на благородни метали

Сребро и злато – оригинално съчетание на благородни метали

Златните и сребърните бижута се използват от човечеството в продължение на много векове. За някои благородните метали символизират просперитет и социален статус, за други това е вид амулет и панацея. За трети е начин да разнообразят образа си и да създадат стилен имидж. Днес въпросът за компетентния подбор на бижута е много актуален: съвременният свят не толерира липса на вкус. Следователно си струва да разберем дали е възможно да се комбинират два благородни метала в рамките на едно украшение – дали Слънцето и Луната могат да „намерят общ език“, пребивавайки едновременно върху тялото на собственика .

Историята на развитието на бижута от сребро и злато

Изкуството на бижутата, а именно производството на накити от злато и сребро, набира огромна скорост още по времето на египетските фараони. Древните египтяни вярвали, че бижутата с религиозни символи, изработени от благородни метали, могат да служат като амулети за основните точки на човешкото тяло: сърцето, „третото око“ и други невидими за окото ефирни органи, наречени чакри в други религии. Те свързвали златото с Амон, Хор и Ра, а среброто с Изида. Тези божества са били доминиращи в древната египетска митология и са ръководили Вселената и цикълът на живота. Представителите на древната египетска цивилизация са знаели за връзката на металите със силите на природата и умело са използвали даровете на земята по изкусен начин. Днес много от бижутата, създадени от египетските бижутери, все още носят религиозната символика на тази отминала епоха.

По-късно древните римляни и гърци също са възприели изкуството да правят бижута от сребро и злато и също са постигнали голям успех в различни техники за обработка на метали. Това може да се потвърди от множество накити, намерени при археологически разкопки.

Епохата на Средновековието може да се нарече революционна в областта на бижутерското майсторство. Този период в историята на човечеството е белязан от огромен напредък в изкуството. Средновековните бижута впечатляват със своето разнообразие и уменията на своите майстори да използват комбинации от метали и камъни, за да създадат уникални шедьоври, които впечатляват с великолепието и лукса си. Изумително е колко са стрували украшенията на кралските особи.

Съвременният пазар на бижута не изостава по темповете на развитие и ни предлага огромен избор от бижута от злато и сребро. Ако по-рано носенето на злато и сребро заедно се е смятало за лош маниер, сега на витрините на бижутерските магазини можете да намерите голям брой предмети, в които тези метали се използват не само по двойки, но и умело се съчетават по органичен и стилен начин.

Енергетика на среброто и златото

Ако характеризираме благородните метали от гледна точка на езотериката, то златото символизира Слънцето, а среброто – Луната. Тоест, златото се счита за „топъл“ метал и се отъждествява с топлина, щастие и радост, докато среброто се смята за „студен“ метал, символизиращ кристална чистота и свежест. Подобно на огъня и водата, златото и среброто не могат да бъдат балансирани поради противоположните енергии. В същото време езотеричните експерти говорят и за възможността за комбиниране на изделия от сребро и злато – те трябва да се носят достатъчно далеч един от друг, за да се избегне „конфликт на интереси“.

Сребро и злато в модна перспектива

През годините хората са оформили мнението, че златото е по-благороден метал в сравнение със среброто. Въз основа на това вярване е било направено заключението, че златото е метал за богатите хора, а среброто е приоритет на бедните. За да се възстанови справедливостта, струва си да се каже, че макар златни бижута да не могат да си позволят представители на всички слоеве на обществото, това не прави среброто по-малко полезен метал за изработване на бижута. Среброто според древните народи се е отъждествявало с жизнените сили.

Съвременната мода ни диктува правила за стил, които се променят много бързо. Утре една модерна гривна от злато може да се превърне в реликва от миналото и да бъде изместена от бижута в етнически стил, примерно направени от дърво и прозрачен кварц. Тук е важно едно единствено правило: трябва да се носят бижута, които не само изглеждат естетически, но и носят удоволствие на собственика си.

Всъщност златото е свързано със социалния статус. Ако обаче използвате сребърни бижута за създаване на имидж, който хармонично се комбинира с други аксесоари за бижута, това ще  ви направи да изглеждате наистина стилни.

За да комбинирате правилно бижута от сребро и злато, трябва да следвате следните прости правила:

  • Изберете по-еклектични накити вместо обемни и крещящи;
  • Ако е възможно, изберете украшения в една и съща цветова схема и стил;
  • За да сте абсолютно уверени в правилния избор, купете готови бижута, които съчетават сребро и злато.