Защо и кой подарява сребърна лъжица за порастването на първо зъбче

Защо и кой подарява сребърна лъжица за порастването на първо зъбче

На бебетата често се дават подаръци направени от сребро. Това е стар обичай, който се е вкоренил в различни страни по света, включително България. Обичайно е да се дава сребърна лъжица като подарък за първото зъбче на бебето, раждането или кръщенето.

Някои хора вярват, че дарената сребърна лъжица ще донесе успех и богатство, други – че тя трябва леко да докосне зъбчето и тогава останалите ще растат здрави и силни, а трети са сигурни, че благородният метал ще помогне да се предпази бебето от зли очи.

Традиции и поверия за даряването на сребърна лъжица

Сега сребърна лъжица се дарява на децата според традицията, но малко хора знаят откъде идва този обичай и защо е необходим такъв подарък. Ние от GSjewelry ще ви помогнем да узнаете защо трябва да се подарява сребърна лъжица за порастване на първо зъбче и как да я изберете за бебе.

Среброто винаги се е смятало за достоен благороден метал, на който освен това са се приписвали мистични свойства. Някои вярват, че сребърен предмет, поставен в люлката на бебето, прогонва от него нечисти сили и зли духове. Други – че среброто привлича късмет и богатство, а трети – са уверени в лечебната сила на среброто. Както и да е, в традицията са се формирали различни суеверия, според които е станало обичайно да се дава на бебето сребърна лъжица.

Историците са открили, че произхода на този обичай произлиза от средновековна Англия. От там идва и известният израз „роден е със сребърна лъжица в устата”. Така са казвали за деца, които са имали късмета да се родят в заможно заможно семейство, затова от раждането си са имали повече възможности. Но по-рано само богатите семейства са можели да си позволят да имат сребърна посуда, а още повече детски сребърни прибори. Но бедните също искали благополучие за децата си. Затова било прието да се избират сребърни лъжици за подарък за бебета, независимо от семейството, в което са родени. Хората вярвали, че такъв подарък ще осигури щастлив и комфортен живот на детето.

Освен това още тогава хората са знаели за „лечебната“ сила на метала, по-точно за способността му да дезинфекцира и убива патогенни микроби. Затова сребърният подарък на бебето за първото зъбче е представлявал и грижа за здравето му.

В България е било прието да се почуква първия зъб с дарената сребърна лъжица, за да израснат останалите здрави и силни. Сега това може да изглежда като леко безсмислена процедура, но тогава хората вярвали в това и хранели детето си със сребърна лъжица.

Кой подарява сребърна лъжица за първи зъб на бебе? Сега всеки може да дари сребърна лъжица на бебе. Но по-рано, когато традицията се спазвала стриктно, само кръстниците са имали право да донесат такъв подарък. В редки случаи това можело да е майката на бебето, тъй като тя е тази, която първа забелязвала изникналия зъб.

В наше време обичаят да се избират кръстници и самият обред на кръщението често се пренебрегват, смятайки го за незадължителен. Затова всеки може да даде на детето първата лъжица по избор на родителите – те самите, баби и дядовци, близки роднини и дори семейни приятели. Днес това не е толкова важно, основното е подаръкът да бъде направен с любов и от чисто сърце.

За първото зъбче, за раждането и за кръщенето – за тези празници дарявали сребърна лъжица по традиция.

 • При раждането сребърна лъжица най-често се избирала и подарявала от самите родители, като едновременно с това пожелавали на детето си щастие и просперитет в живота. В същото време е било задължително по време на даряването да се каже „…Нека тази малка сребърна лъжица да послужи като начало за голям комплект фамилно сребро“.
 • Кръстниците поднасят сребърен подарък за кръщенето. В повечето случаи се избират чаени лъжички с религиозна тема, като изображение на Исус, ангел или кръст. Смята се, че традицията да се дава лъжица за кръщене датира от Библията, когато мъдреците идват при малкия Исус с подаръци. Така и нашите предци са вярвали, че подаръкът за кръщене учи детето да приема свети дарове и за в бъдеще.
 • Родители, кръстници или близки роднини подаряват сребърна лъжичка за първо зъбче. Благодарение на своите антибактериални свойства, среброто се превръща в полезен подарък за детето. В края на краищата, веднага щом зъбите поникнат, бебето започва да яде храна различна от кърмата, и това изисква отделна, негова лична лъжица. Сребърната лъжица, поради бактерицидните свойства на този метал, помага за дезинфекция на устната кухина на бебето.

Препоръки при избора на сребърна лъжица за деца

Сега не си струва труда да избирате сребърна лъжица за вашето бебе. Магазините за бижута и онлайн магазините изобилстват от разнообразни сребърни прибори за хранене. Да не говорим за бижутерските ателиета, където по поръчка за вас ще изработят лъжица с всякаква форма и размер.

Но това може и да направи вашия избор по-сложен. Тези, които никога не са избирали сребърни прибори за бебе, често нямат идея откъде да започнат и коя лъжица да изберат.

Ето няколко неща, за които трябва да внимавате:

 • Когато избирате, уверете се, че приборът няма остри ръбове и допълнителни малки елементи. Така ще е по-безопасен за бебето.
 • Изберете сребърна лъжица за кафе или изключително сувенирно изделие. Размерът им е малък – 10-13 см. Можете да храните бебето си с кафена лъжица.
 • Избирайте само висококачествен метал, сребро от най-висока проба, тъй като здравето на детето зависи от вашия подарък.
 • Купувайте само от доверени магазини, които са готови да предоставят необходимите сертификати за изделията.
 • По традиция е обичайно да се избират сребърни лъжици с различен дизайн за момче и за момиче.

Сребърна лъжица за момиче. За момиче можете да изберете интересни и оригинални лъжици. Обикновено това са изделия с дантелена шарка, изображения на пеперуда, или портрет на момиче. Ако лъжицата се дава за кръщене, тогава се избира православната тема – ангели или изображения на кръста или Божията майка.

Сребърна лъжица за момче. Момчето също има своите орнаменти върху сребърните лъжици. По правило това са класически изображения на мечки и звезди. За подарък за кръщене се избират лъжици с орнамент на кръст, параклис или изображение на Исус. 

Според екипа на GSjewelry лъжиците и за момчета и за момичета могат да бъдат изработени от чисто сребро, позлатени или украсени със скъпоценни камъни.

Традиции и знамения. Животът на нашите предци е бил изпълнен с различни традиции и особени знамения. Така примерно в по-стари времена се е смятало, че ако първият зъб „излезе“ твърде рано, това означавало, че в семейството ще има още едно бебе, ако, напротив, е твърде късно, детето ще бъде талантливо. А когато процесът на никнене на зъби е бил дълъг и болезнен, очаквали капризен характер у бебето.

И, разбира се, според традицията, те леко почуквали по първия зъб с дарена сребърна лъжица, за да растат здрави и останалите.

Среброто е не само благороден и драгоценен метал, но и полезен. Неговите свойства да унищожава микробите и бактериите, да дезинфекцира водата са привличали хората от древни времена. За това на метала се приписват лечебни сили и магически ефект върху човешкото тяло и душа.

Следователно за новороденото подарък под формата на лъжица се превръща не просто в първият скъп подарък, но и в първата необходима и полезна вещ. В процеса на никнене на зъби родителите започват да хранят бебето и е много по-безопасно да направят това със сребърна лъжица. Среброто унищожава повечето от вредните бактерии и има антисептично действие. 

Правилна грижа за вашата сребърна лъжица

За да запази сребърната лъжица първоначалния си нов вид в продължение на много години, GSjewelry ви препоръчва да се грижите за нея, както за всяко друго сребърно изделие.

 • Съхранявайте среброто отделно, особено от стомана или други твърди метални предмети, за да избегнете надраскване на повърхността.
 • Измивайте редовно с топла сапунена вода. Ако върху лъжицата се появи тъмно покритие, можете да го премахнете с амоняк.
 • Не използвайте никакви абразиви за почистване на сребърните прибори и не мийте в съдомиялна машина. Това сериозно ще увреди външният вид на сребърните предмети.
 • За да съхранявате сребърни прибори, използвайте отделно чекмедже с мека кърпа на дъното.